Armourgard királysága négy család szövetségéből jött létre, és ettől kezdjük a királyság időszámítását. Az alapító családok a következők, melyek a mai napig az ország legfőbb tartó-oszlopai.

Ciberiad család, melyből többnyire a király is származik. A trón apáról fiúra öröklődik, ám volt már ettől eltérő eset is. Ők a lovak megszelídítői, akik az ország többi népét is megtanították erre a tudományra, de hozzájuk fogható lovas sehol sem akad. A harcban mindig elől járnak, szélvészként zúdulnak az ellenségre, kedvelt fegyverük a kopja és a görbe szablya, kerek pajzsot és bőrvértet viselnek. Ősi címerük az arany griff kék mezőben.
Mongisard család páncélosan, nagy szív alakú pajzsaikat egymás mellé illesztve vonul harcba, falanxukat megbontani szinte lehetetlen. Lándzsáik hegyét és egyenes kardjaik csapásait messze földön rettegik ellenségeik. Címerük a vörös mezőben ágaskodó fehér unikornis.   Fiaik kiemelkednek magas termetükkel,ők a törvény és az igazság legfőbb védelmezői.

Karaax család északi vad tájakról vándorolt földünkre. Megvetik a páncélt és a védekezést, úgy gondolják az igazi harcosnak erre nincs szüksége, mert senki nem tud ellenállni neki. Nehéz pallosokat és bárdokat használnak. A csatát dobófegyverekkel kezdik, majd vérfagyasztó ordítással és vad rohammal elsöprik ellenségeiket, akiket lesből szeretnek megtámadni. Szakállasak és szőrmékbe öltöznek, harcban arcukat és testüket ijesztően kifestik, vörös és fekete színekkel.

Bár számtalan alkalommal bizonyították hűségüket, a többi nép mindig gyanakodva figyeli őket vadságuk és barbár szokásaik miatt. Címerük fekete mezőben vörös farkas.

Harmadik királyunk, Fekete Rassan is ebből a családból származott, aki dicső hadjáratot vezetett a déli Sárkány-lovagrend földjére

A királyság legrejtélyesebb tagja, a tündék népének Gal-aryon családja, mely ősi idők óta itt él az északi nagy őserdők békésebb szélein. Gal-aryon uralkodik az erdei emberek, tündék és félszereztek fölött.

Erdőben szinte lehetetlen őket meglepni. Ritkán mozdulnak ki árnyat adó lombjaik alól, de a királyság feltétlen támaszai. Régi szokás, hogy a trónörökös náluk nevelkedik, ők őrzik a régi idők bölcsességét, tanítják az ifjú herceget.

Hagyományos értelemben vett címert nem használnak, de kedvelték a fák, növények, levelek mintáit, és a zöld színt, arannyal, ezüsttel. Íves szablyát használnak, és mesterei az íjászatnak. Egy erdei tünde vagy kószáló ember íja elé kerülni, a biztos halált jelenti bármilyen ellenségnek, háborúban nyilaik az eget is elsötétítik.

Az alapító családok mára hatalmas nemzetségekké váltak, és vezetőik nem csak rokonaik felett uralkodnak. Messzi földekről is érkeznek harcosok, iparosok és földművelők, emberek, törpök, tündék, félszerzetek, hogy ebben a biztonságos országban telepedjenek le, valamely család védő keze alatt. Ha valamely nemes ajánlja fel szolgálatait, címerét hűbérurának színeihez igazítja, aki jelképesen fiává fogadja

A családfők korlátlan urak saját területükön,ám a mindenkori király szavának mindannyian engedelmességgel tartoznak, aki egyben a hadsereg fővezére is